Niech nauka języków obcych stanie się przyjemna

Języki obce: wypracowania, gramatyka, szkoły językowe, egzaminy, testy FCE, CAE, CPE, tłumaczenia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   Mapa forum Sitemap

Oficjalne forum serwisu "Język angielski online"

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  Forum językowe Strona Główna » Język polski
Autor Wiadomość
vavar

PostWysłany: Pią Lip 23, 2010 10:44 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Witam. Dosyć często spotykam się z tym zwrotem. Teoretycznie wiem co on oznacza, ale doświadczony przekręcaniem telewizji w języku polskim wolałbym się upewnić. Oznacza to, że wiemy coś, ponieważ nam się to wcześniej przytrafiło? Dzięki za pomoc Smile
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Pekka
Gość

PostWysłany: Sro Lip 28, 2010 12:11 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

vavar napisał:
Oznacza to, że wiemy coś, ponieważ nam się to wcześniej przytrafiło?

W pewnym sensie.
PWN pisze, że autopsja to "naoczne stwierdzenie czegoś, własna obserwacja". Według mnie ta definicja jest całkiem jasna. "Wiem coś z autopsji", czyli "wiem, bo sam widziałem (choć niekoniecznie brałem udział i niekoniecznie mi się już przytrafiło)".

Warto pilnować, żeby nie dowalić np. "z mojej własnej autopsji", co się czasami zdarza, bo sama autopsja z definicji oznacza coś "mojego" i "własnego".
slavonica

PostWysłany: Pon Lut 07, 2011 10:40 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Ja bym to przetłumaczyła jako "Wiem z własnego doświadczenia".
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat