|
|
| Autor |
Wiadomość |
Tomek91
|
Wysłany:
Pią Cze 18, 2010 11:07 pm |

|
Poziom mojego angielskiego oceniłbym na B1 i marzy mi się by w przyszłym roku podejść do FCE. Jestem w tym temacie trochę zielony i mam do Was pytanie czy dam radę nauczyć się materiału, którego oni tam wymagają? Przez wakacje będę się uczył sam, a w roku szkolnym chciałbym się zapisać na kurs do dobrej szkoły językowej przygotowującej do FCE.
Jeszcze takie jedno pytanie mam. Czym różni się w szkołach językowych nauka języka angielskiego na poziomie B2 od przygotowywania do FCE? (Bo szkoły oferują zarówno semestralne kursy na poziomie B2 jak i roczne kursy przygotowujące do FCE - czym to się różni?) |
|
|
|
|
 |
|
|
PiotrPeterPedro
|
Wysłany:
Sob Cze 19, 2010 9:21 am |

|
Myślę, że to czy się zdążysz nauczyć zależy wyłącznie od Twojego zaangażowania i zapału do nauki (a ta odpowiedź nic nie mówi ). Uważam, że przez rok z B1 możesz przeskoczyć na końcówkę B2, oczywiście przy codziennej nauce (a na kurs chyba nie będziesz chodził dzień w dzień, trzeba uczyć się gł. samemu...).
Jeśli chodzi o kurs to poza tym, że uważam, iż kursy to wyrzucanie pieniędzy, być może na "zwyczajnym" kursie B2 po prostu uczą języka, tymczasem gdy na kursie przygotowawczym do egzaminu wszystko ustawione jest pod kątem tego właśnie egzaminu. Uczą jak przejść przez ten konkretnie egzamin, materiału, który może być przydatny na tym konkretnie egzaminie i symulują zadania egzaminowe. Niech się jednak wypowie ktoś, kto uczęszczał na taki kurs. |
|
|
|
|
 |
szopenek2
|
Wysłany:
Sro Cze 23, 2010 7:16 pm |

|
FCE jest na poziomie B2 - ale różnica polega pewnie na tym, że w przygotowaniu do egzaminu FCE nauka jest ukierunkowana dokładnie na ten egzamin, podczas gdy nauka na poziome B2 - polega na przyswajaniu/uczeniu się języka na tym poziomie. |
_________________ Wszystkich chętnych do naukai angielskiego zapraszam do odwiedzenia strony Polska Angielski Online. Info o Certyfikatach z języka angielskiego |
|
|
|
 |
cristal
|
Wysłany:
Pon Lip 19, 2010 9:47 am |

|
Owszem, można określić naukę do FCE tylko i wyłącznie jako przygotowująca do egzaminu, ale jednak wydaje mi się, że i na tym poziomie językowym trzeba się sporo rzeczy nauczyć, więc jest to nauka taka sama, jak na innych poziomach, która dodatkowo kończy się egzaminem. Najlepiej jest się zapisać przed takim egzaminem na kurs językowy do jakiejś szkoły. Zazwyczaj kurs przygotowujący do FCE można zrobić w ciągu 2 semestrów - taka ofertę maja np. w Axonie i sądzę, że jest to najlepszy czas, w którym można się naprawdę dużo nauczyć i wiele rzeczy powtórzyć. |
|
|
|
|
 |
|
|
|
|