Niech nauka języków obcych stanie się przyjemna

Języki obce: wypracowania, gramatyka, szkoły językowe, egzaminy, testy FCE, CAE, CPE, tłumaczenia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   Mapa forum Sitemap

Oficjalne forum serwisów Język angielski w pigułce, FCE, CAE i CPE

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  Forum językowe Strona Główna » Egzaminy językowe, matura
Autor Wiadomość
Frost

PostWysłany: Sro Lis 11, 2009 6:46 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Witam

Widziałem wiele tematów dotyczacych samodzielnej nauki Angielskiego i przygotowania do CAE. Moje pytanie (a raczej prośba) jest nieco bardziej obszerna/e. A mianowicie:

Podjalem juz decyzje o samodzielnym przygotowaniu do CAE. ( prosze nie mowie ze to nie mozliwe bo jestem na tyle zdeterminowany ze wierze w swoj sukces ) To co stoi mi na przeszkodzie to brak pomysłu na "Program" samodzielnej nauki. Wiem ze sa osoby ktore juz takowy temat znaja z autopsji i chcialbym aby się tutaj wypowiedzialy ( moze lektorzy ? lub osoby przygotowujace do CAE ) Chcialbym aby ktos przedstawil mi realny program przygotowania do CAE w czasie 1 roku ( jestem na poziomie FCE )

Co rozumiem pod pojeciem program?
- jak i ile readingu ( i z czego )
- słowka ( jaka ksiazka, program )
- speaking ( ten proglem rozwiaze samodzielnie via internet )
- writing
-gramatyka

i na koniec...przygotowanie do samej formuły egzaminu.

Jestem w stanie zdobyc wszystkie mozliwe materialy i pomoce naukowe dlatego prosze o dowolne ( dobre propozycje )

Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
administrator
Site Admin

PostWysłany: Sob Lis 14, 2009 6:14 am Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Jako osoba, która ma już za sobą CAE, poradzę Ci rozpoczęcie od zrobienia 2-3 testów i sprawdzenia, z której części najgorzej Ci idzie. Przy okazji wyłapiesz, jakiego rodzaju robisz błędy i nad czym musisz najwięcej pracować.

Bardzo dobrze oceniam książkę Vince'a, więc radzę rozłożyć sobie jej cały materiał na okres kilku miesięcy. Wypisuj sobie za każdy razem popełniane przez siebie błędy.

Jeśli chodzi o dokładne rozplanowanie to wszystko zależy od tego ile masz wolnego czasu - pracujesz czy uczysz się? Masz jakieś zajęcia dodatkowe czy każdego dnia jesteś w stanie znaleźć nawet do kilku godzin na naukę?

Z materiałów polecam przede wszystkim książki ze strony http://www.angielski.nauczaj.com/ksiazki.php czyli wspomniany już Vince jako pozycja obowiązkowa Smile i te maleńkie książeczki na samym dole. Dzięki nim wyczulisz się na pewnego rodzaju błędy.

Napisz może jak poszedł Ci FCE, najlepiej podaj oceny z każdej części i dopisz, z czym miałeś największe problemy.

Co do samodzielnego przygotowania do CAE to uważam, że jest to jak najbardziej możliwe, ale jeśli chcesz to zrobić w rok to nauka musi być intensywna od samego początku.

elzbieta_gdansk

PostWysłany: Pią Mar 19, 2010 8:40 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Witam, rozkład materiału zalezy od tego jakie są Twoje mocne a jakie słabe strony.
Zgadzam się z przedmówczynią że powinno się zrobić pare testów na podstawie których wywnioskujesz nad czym powiniennes jeszcze trochę posiedziec.
Pozdrawiam

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat