Niech nauka języków obcych stanie się przyjemna

Języki obce: wypracowania, gramatyka, szkoły językowe, egzaminy, testy FCE, CAE, CPE, tłumaczenia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   Mapa forum Sitemap

Oficjalne forum serwisów Język angielski w pigułce, FCE, CAE i CPE

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  Forum językowe Strona Główna » Materiały do nauki
Autor Wiadomość
juzew
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 04, 2006 10:45 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Witam serdecznie.

Chciałbym prosić o to, abyście polecili mi jakies dobre książki do samodzielnej nauki do CAE. Najlepiej jakiś zestaw podręcznik plus zeszyt z ćwiczeniami z kluczem odpowiedzi, żebym wiedzial czy nie roibę błędów. Oczywiście jakiś odsłuch z kaset czy płyt również wymagany. Byle to nie było za drogie i dosyć łatwo dostępne. Być może uczyliście sie do FCE i polecicie cos z tego samego wydawnictwa...?[/u]

Site Admin

PostWysłany: Pią Sie 04, 2006 10:56 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Właśnie skończyłam pierwszy semestr na kursie CAE i jestem zadowolona z książki - "Ready for CAE" - http://www.bookcity.pl/index.html?pid=2594 Na podanej stronie jest jeden komentarz do tej książki:
Cytat:
Moim zdaniem ksiazka dobrze przygotowuj do certyfikatu. Zawiera teksty przygotowane na wysokim poziomie, do kazdego zadania, ktore moze wystapic na egzaminie wlasciwym zamieszczono przydatne wskazowki. Calosc uwienczona jest ciekawymi zwrotami i kolokacjami zawartymi w poszczegolnych unitach, umieszczonymi na koncu podrecznika.

Ja również się z tym zgadzam.

Za książkę i ćwiczenia zapłaciłam ok. 80 zł, ale do samodzielnej nauki potrzebowałbyś wersji z kluczem i płytą. Może na allegro itp. znajdziesz używane. Musiałbyś przeszukać giełdy książek.

Znalazłam na necie przykładowe strony, są na tej stronie http://www.macmillan.pl/main/macoferta/index.php?m=7&c=3 na dole. Tutaj jest jakaś promocja http://www.ksiegarnia.centrumjezykowobcych.pl/ready-workbook-with-p-2766.html

Przy okazji do samej gramatyki przydatna jest książeczka Michael'a Vince'a - "Advanced Language Practice", która zawiera sporo podchwytliwych zadań.

juzew
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 04, 2006 11:17 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Kurczę, to wszystko jest bardzo drogie...
Musiałbym kupić:
Workbook (with key) 33zł
Ready for CAE Student's Book 54zł
Ready for CAE Cassette (3) lub płyta 51zł
RAZEM : 138zł

Jeszcze ta książka Advanced Language Practice to jest 62zł- na to już mnie i tak nie stać. Musze jeszcze opłacić wpisowe na studia 300zł :-/ Bo się kurna na państwowe nie dostałem.

p.s Czy taka samodzielna nauka..że tak powiem..da dobre efekty?

Site Admin

PostWysłany: Pią Sie 04, 2006 11:34 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

juzew napisał:
Czy taka samodzielna nauka..że tak powiem..da dobre efekty?

To zależy tylko i wyłącznie od tego czy potrafisz się zmobilizować do samodzielnej nauki, wytyczyć sobie np. po kilka godzin dziennie i trzymać się planu Wink Ja w poniedziałek miałam ostatni dzień kursu (1 semestr) i następny jest dopiero w październiku, jednak przez te kilka dni jedyna styczność z angielskim to kilka tłumaczeń i korepetycji, ale nie uczyłam się niczego samodzielnie (ale mam zamiar Smile).

Advanced... jest po promocji na allegro http://allegro.pl/search.php?string=Advanced+Language+Practice więc jest szansa zdobyć ją taniej. Według mnie jest świetna i już od dawna się z niej uczę, niestety nie jest to systematyczna nauka i nie wiem kiedy ją całą przerobię.

Tak sobie teraz myślę, że najlepszym sposobem (i najtańszym) byłoby wypożyczenie książki z biblioteki językowej, powinna być razem z płytą.

ps. Co będziesz studiował?

juzew
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 04, 2006 11:37 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Dzięki za porady, ale gdzię ja znajdę bibliotekę językową?? Na pewno takiej nie ma w Wejherowie, muszę zobaczyć czy jest w Gdyni.

Cytat:

ps. Co będziesz studiował?

Filologię angielską Very Happy
dostałem sie w sumie na PAP w Słupsku ale jak czytam opinie o tej uczelni to ja dziękuję bardzo. Wole iść na prywatne.

A do nauki to ja się zmobilizowac potrafię, tylko muszę mieć dobre książki, a nie jakies ksera i jeden wielki bajzel jak teraz. Tonę w tym wszystkim.

PostWysłany: Czw Sie 24, 2006 8:12 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Tu możesz przy odrobinie cierpliwości sciągnąc troche ksiazek za darmo Smile

http://rapidshare.de/files/7510430/Grammar_and_Vocabulary_for_Cambridge_Advanced_and_Proficiency.pdf.html
http://rapidshare.de/files/4826138/Cambridge_Certificate_In_Advanced_E
nglish.rar.html (password: updatesofts.com)
http://rapidshare.de/files/23181427/Advanced.English.Practice.rar.html
http://rapidshare.de/files/22672704/English.Vocabulary.Organiser.rar.html

Pozdrawiam
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
juzew
Moderator

PostWysłany: Pią Sie 25, 2006 11:17 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

dzięki Myszk@, juz jestem zaczytany Very Happy super

PostWysłany: Sro Sie 30, 2006 7:37 am Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

W dziale linkow podałam adresy do większej ilości takich e-booków. Jest w czym wybierac.
Pozdrawiam
ksiegarniaht

PostWysłany: Sob Wrz 27, 2008 2:11 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Ponieważ czasem ktoś się pyta o tą wersję "Ready for CAE" - nie ma jej już, została wycofana.
Wyszła nowa edycja w tym roku:

nowa wersja podręcznika

z opisu wydawnictwa:
"NOWE WYDANIE zostało w pełni zaktualizowane i dostosowane do zmian w formie egzaminu.
Podręcznik zawiera ćwiczenia na nowe typy zadań w części Use of English.
Dodatkowe jednostki Ready For... przygotowują do wszystkich części egzaminu.
Rozbudowana sekcja Ready for Writing z modelowymi odpowiedziami na wszystkie główne typy zadań, zapewnia doskonałe wsparcie w nauce pisania. " [/url]

pce

PostWysłany: Sob Paź 25, 2008 6:04 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

to jest dobra książka Advanced Masterclass CAE. Workbook, myślę, że do samodzielnej nauki w sam raz
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat