Niech nauka języków obcych stanie się przyjemna

Języki obce: wypracowania, gramatyka, szkoły językowe, egzaminy, testy FCE, CAE, CPE, tłumaczenia

FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja   ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj   Mapa forum Sitemap

Oficjalne forum serwisów Język angielski w pigułce, FCE, CAE i CPE

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu  Forum językowe Strona Główna » Egzaminy językowe, matura
Autor Wiadomość
M-Hunter

PostWysłany: Nie Maj 30, 2010 3:37 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Witam.

Zamierzam wybrać się na filologię słowiańską. I mam pytanie. Czy jeśli chcę zostać tłumaczem i oprócz języków słowiańskich chciałabym tłumaczyć inne języki (germańskie na przykład) powinnam uczęszczać na filologię z języków germańskich, czy wystarczą mi dobrze napisane egzaminy (na kursach)?

Proszę o szybką odpowiedź.

Pozdrawiam,

M-Hunter
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
PiotrPeterPedro

PostWysłany: Nie Maj 30, 2010 5:57 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Tłumacz to wolny zawód, aby być tłumaczem nie potrzeba wcale studiów. Musisz jedynie znać dobrze język z którego tłumaczysz i na który tłumaczysz.
rastaman

PostWysłany: Pon Maj 31, 2010 12:02 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Studia filologiczne mają to do siebie że oprócz języka poznajesz też kulturę danego kraju. A czy potrzebne jest to do zawodu tłumacza to kwestia dyskusyjna...
PiotrPeterPedro

PostWysłany: Pon Maj 31, 2010 6:01 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Ciekawe spostrzeżenie Smile. Ja jednak wychodzę z założenia, że aby poznać dobrze język i tak trzeba znać kulturę. Uważam więc, że dobra nauka języka jest niemożliwa w oderwaniu od kultury. Nie da się nauczyć języka w jedynie szkole, trzeba mieć żywy kontakt z kulturą, zrozumieć kulturę, która przejawia się poprzez język i mieć kontakt z ludźmi z danej kultury. Więc jeśli znam dobrze język, to już poznałem kulturę. Natomiast kulturę można poznać i bez studiów. Studia są niepotrzebne, ani do tego by poznać kulturę, ani do poznania języka, ani do zajęcia się tłumaczeniami.
M-Hunter

PostWysłany: Wto Cze 01, 2010 12:27 pm Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Naprawdę? Wobec tego, dziękuję bardzo za pomoc;))
mostwantedbone

PostWysłany: Czw Lip 15, 2010 9:29 am Zacytuj zaznaczoneOdpowiedz z cytatem Back to top

Kulturę można poznać na kulturoznawstwie Smile. W niektórych krajach brak znajomości kultury może cie zgubić. Można kulturę poznać bez studiów, ale moim zdaniem języki na studiach są na bardzo słabym poziomie. Ja na swoim angielskim (najwyższy poziom) nudziłem się jak mops, babka nie potrafiła do niczego zmotywować i to całą grupę. Słuchanie kaset i powtarzanie całej książki to dobre dla podstawówki. Zero nacisku na komunikację, gadaliśmy między sobą po polsku, babeczka i tak nie zmuszała do angielskiego. Bez sensu, wszyscy niby egzamin końcowy zdali, ale z kim być nie rozmawiał, to mówił, że się cofnął w rozwoju z angielskiego. Studiowałem bibliotekoznawstwo, nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale siostra studiuje politologię na tej samej uczelni co ja i mówiła, że z niemieckim jest tak samo.
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu

Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat